Szkolenie z wiedzy o winach - poziom pierwszy
>
Czas trwania: 2 spotkania x 3,5 h (7 godzin) od 17h30 - 21h00
Daty: 05.05.2003 i 07.05.2003
Dzień pierwszy – 05.05.2003
Program teoretyczny
• Definicja wina. Winorośl. Rodzaje szczepów.
• Etapy rozwoju winorośli. Zbiory. Produkcja wina białych, czerwonych, rosé.
• Umiejętności degustatora.
• Technika degustacji : analiza wzrokowa, analiza węchowa, analiza smakowa, ocena wina.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczenia praktyczne
• Określenie zdolności rozróżniania podstawowych smaków.
• Wprowadzenie w świat aromatów.
• Degustacja win.
Dzień drugi: 07.05.2003
Program teoretyczny
• Klasyfikacje win.
• Jak czytać etykietę.
• Zawody zwi?zane z winem.
• Pozycja win francuskich na rynku polskim.
• Kryteria zakupu win.
• Przygotowanie degustacji.
• Rodzaje degustacji.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczenia praktyczne:
• Degustacja podstawowych smaków.
• Aromaty win.
• Degustacja win.
• Serwis win.
• Błędy spotykane w winach.
Firma DEGUSTATOR została założona w 1998 roku w Warszawie przez Katarzynę Łukaszewicz, absolwentkę Institut de Promotion Commerciale des Vins & Spiritueux ? la Chambre de Commerce et d’Industrie de Bordeaux (Instytut Promocji Wina i Napojów Alkoholowych przy Izbie Przemysłowo - Handlowej w Bordeaux) oraz Faculté d’Œnologie de Bordeaux (Wydział Enologii, Bordeaux), posiadaj?ca Diplôme Universitaire d’Aptitude ? la Dégustation. Dziennikarka, członek Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Vin et Spiritueux (Międzynarodowego Stowarzyszenia Dziennikarzy i Pisarzy Specjalizuj?cych się w Tematyce Win i Napojów Alkoholowych), Katarzyna Łukaszewicz pełni również funkcję prezesa Stowarzyszenia Sommelier Polski.
Mapa dojazdu
Szkolenie z wiedzy o winach - poziom pierwszy
L'événement est terminé.