Szkolenie z wiedzy o winach - poziom drugi
>
Czas trwania: 4 spotkania: 14 godzin: 17h30 - 21h00
Daty: 12.05.2003, 14.05.2003, 19.05.2003, 21.05.2003
Dzień pierwszy: 12.05.2003,
Program teoretyczny:
• Biologia degustacji.
• Warunki fizjologiczne degustatora.
• Czynniki zewnętrzne wpływaj?ce na degustację.
• Zastosowanie różnego rodzaju degustacji.
• Fiszki z degustacji.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczenia praktyczne:
• Degustacja podstawowych smaków.
• Aromaty win.
• Degustacja win.
• Wypełnianie fiszek z degustacji.
Dzień drugi: 14.05.2003,
Program teoretyczny:
•Filozofia wina.
• Składniki wina i ich walory smakowe.
• Walory i błędy wina wynikaj?ce z kolejnych etapów produkcji.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczeniapraktyczne:
• Aromaty win białych i czerwonych.
• Degustacja win.
• Wypełnianie fiszek z degustacji
Dzień trzeci:19.05.2003,
Program teoretyczny:
• Czynniki wpływaj?ce na jakość wina.
• Aktualne tendencje konsumpcji światowej.
• Pozycja win francuskich na rynku polskim cd.
• Przechowywanie win, piwnica na wina.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczenia praktyczne:
• Degustacja analityczna i porównawcza.
Dzień czwarty: 21.05.2003,
Program teoretyczny:
• Karta win.
• Harmonia win i potraw.
• Słownictwo winiarskie w siedmiu językach.
Ćwiczenia praktyczne:
• Degustacja analityczna, trójk?tna i horyzontalna.
Firma DEGUSTATOR została założona w 1998 roku w Warszawie przez Katarzynę Łukaszewicz, absolwentkę Institut de Promotion Commerciale des Vins & Spiritueux ? la Chambre de Commerce et d’Industrie de Bordeaux (Instytut Promocji Wina i Napojów Alkoholowych przy Izbie Przemysłowo - Handlowej w Bordeaux) oraz Faculté d’Œnologie de Bordeaux (Wydział Enologii, Bordeaux), posiadaj?ca Diplôme Universitaire d’Aptitude ? la Dégustation. Dziennikarka, członek Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Vin et Spiritueux (Międzynarodowego Stowarzyszenia Dziennikarzy i Pisarzy Specjalizuj?cych się w Tematyce Win i Napojów Alkoholowych), Katarzyna Łukaszewicz pełni również funkcję prezesa Stowarzyszenia Sommelier Polski.
Francuska Izba Przemysłowo – Handlowa oraz Firma Degustator proponuje proponuje Państwu również:
Sesje wyjazdowe*: organizacja podróży do winnic dla uczestników indywidualnych i grupowych. Zdobywanie wiedzy o winach w miejscu ich produkcji - w châteaux. Wizyty u producentów produktów regionalnych. Naszym gościom towarzysz? fachowcy.
Degustacje*: organizacja degustacji tematycznych w prestiżowych miejscach Polski. Wina prezentuj? sami właściciele châteaux. Celem jest edukacja polskich fachowców i konsumentów oraz kreowanie więzów międzynarodowych. ? Spotkania z enologiem ? dla klientów firm, sklepów winiarskich i restauracji. Kształtowanie siły nabywczej.
Sympozja i konferencje*: dotycz? zagadnień ? wino a zdrowie ?, szerzenie kultury spożycia wina: savoir-boir – savoir-vivre, czyli ? umieć pić i umieć żyć ?. Gościmy światowej sławy naukowców, enologów, specjalistów z branży winiarstwa.
Porady*: Strategia zakupu i sprzedaży, marketing, public relations. Fachowe tłumaczenia w języku francuskim, niemieckim i angielskim. Konstrukcja piwnic na wina, porady w ich prowadzeniu. Układanie karty win. Dobór win na przyjęcia. Dobór win do potraw.
Kursy szkoleniowe*: udział w modernizowaniu firm, doskonalenie umiejętności zawodowych, pogłębianie wiedzy osobistej. Przygotowanie do zawodowej degustacji i sprzedaży. Kształcenie sommelierów, uczniów szkół gastronomicznych, handlowców. Korepetycje dla zainteresowanych. Szkolenia s? wielostopniowe, o złożonym programie uznanym w Polsce i zagranic?.
• Szkolenie poziom III*: z egzaminem końcowym. Czas trwania : 70 godzin.
• Szkolenia sommelierów dla hoteli i restauracji*: program uznany przez Association Internationale de la Sommellerie.
* szkolenia i usługi na zamówienia indywidualne,
Mapa dojazdu
Szkolenie z wiedzy o winach - poziom drugi
L'événement est terminé.