Webinar • Konferencja i Seminarium
DEBATA ON-LINE: Przetwórstwo spożywcze - strategia dla Europy Środkowej i Wschodniej
Bezpieczeństwo żywności. Lokalny przemysł przetwórczy. Ekonomiczny łańcuch wartości.
WEBINAR 17.06.2020 9:00 - 10:30
Europa Środkowa i Wschodnia stanowi dziś bardzo ważny obszar rolniczy. Zmiany końca XX wieku i wyjście z rolnictwa planowanego i kolektywnego spowodowało, że przez ostatnie 30 lat sektor ten odkrywał się na nowo, reagując raczej na bieżące potrzeby niż realizując długofalową strategię.
Dzisiaj, mimo kryzysu związanego z pandemią, Czechy dobrze radzą sobie w rolnictwie ekologicznym, Polska jest głównym producentem jabłek, Serbia jest liderem w produkcji owoców leśnych, Chorwacja ma mocną pozycję w produktach śródziemnomorskich (ryby i owoce), a Rumunia jest wiodącym producentem kukurydzy. Chociaż główne francuskie grupy zajmujące się przetwórstwem spożywczym są już obecne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, to jednak sektor przetwórczy rozwija się wyjątkowo nierównomiernie.
Wyzwania logistyczne, rozwój zrównoważonego rolnictwa i europejskie wytyczne (Nowy Zielony Ład) tworzyć będą nowe możliwości dla branży. Będą one wzmacniane przez coraz krótsze łańcuchy dostaw i rozwój lokalnego przetwarzania żywności, zwłaszcza produktów regionalnych.
Zapraszamy zatem na debatę poświęconą głównym tendencjom i wyzwaniom, które stoją przed przetwórstwem rolno-spożywczym w regionie.
Udział w niej wezmą:
- Maxime BRIVOIS, General Manager ALEEGO RT
- Mary KENNY, Regional Initiative Delivery Manager on Agriculture Trade and Market Integration, FAO
- Marko MARIC, Executive Director Western Europe & Overseas, PODRAVKA Food Processing Industry Inc.
- Christophe RABATEL, CEO Carrefour Polska
- Dominique SIGROS, Head of International Desk for Central & Eastern Europe in Austria, CA Group International Business Solutions
Debata poprzedzona będzie krtókim przedstawieniem sytuacji w obszarze rolnospożywczym w regionie dokonanym przez:
- Dominique SIGROS, Head of International Desk for Central & Eastern Europe in Austria, CA Group International Business Solutions
- Jakub OLIPRA, Macroeconomic Analysis Department CA Bank Polska
Razem zastanowimy się nad dynamiką zmian w sektorze oraz tym w jaki sposób lokalizacja zakładów przetwórczych wpływać będzie m.in. na:
- bezpieczeństwo żywności w Europie i dostępność produktów produktów
- rozwój zrównoważonego rolnictwa
- stabilność gospodarczą regionu
- jakość i rozwój produktów certyfikatów
Zapraszamy 17 czerwca, w godz. 9:00 - 10:30 na debatę w języku angielskim, moderowaną przez Adrianę Record, dyrektor generalną Izby Francuskiej w Rumunii.
DEBATA ON-LINE: Przetwórstwo spożywcze - strategia dla Europy Środkowej i Wschodniej
L'événement est terminé.