Webinar  •  Konferencja i Seminarium

DEBATA ON-LINE: Przetwórstwo spożywcze - strategia dla Europy Środkowej i Wschodniej

Cena : BEZPŁATNE

Passé

L'événement est terminé.

Bezpieczeństwo żywności. Lokalny przemysł przetwórczy. Ekonomiczny łańcuch wartości.

WEBINAR 17.06.2020 9:00 - 10:30

Europa Środkowa i Wschodnia stanowi dziś bardzo ważny obszar rolniczy. Zmiany końca XX wieku i wyjście z rolnictwa planowanego i kolektywnego spowodowało, że przez ostatnie 30 lat sektor ten odkrywał się na nowo, reagując raczej na bieżące potrzeby niż realizując długofalową strategię.

Dzisiaj, mimo kryzysu związanego z pandemią, Czechy dobrze radzą sobie w rolnictwie ekologicznym, Polska jest głównym producentem jabłek, Serbia jest liderem w produkcji owoców leśnych, Chorwacja ma mocną pozycję w produktach śródziemnomorskich (ryby i owoce), a Rumunia jest wiodącym producentem kukurydzy. Chociaż główne francuskie grupy zajmujące się przetwórstwem spożywczym są już obecne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, to jednak sektor przetwórczy rozwija się wyjątkowo nierównomiernie.

Wyzwania logistyczne, rozwój zrównoważonego rolnictwa i europejskie wytyczne (Nowy Zielony Ład) tworzyć będą nowe możliwości dla branży. Będą one wzmacniane przez coraz krótsze łańcuchy dostaw i rozwój lokalnego przetwarzania żywności, zwłaszcza produktów regionalnych.

Zapraszamy zatem na debatę poświęconą głównym tendencjom i wyzwaniom, które stoją przed przetwórstwem rolno-spożywczym w regionie. 

Udział w niej wezmą:

  • Maxime BRIVOIS, General Manager ALEEGO RT
  • Mary KENNY, Regional Initiative Delivery Manager on Agriculture Trade and Market Integration, FAO
  • Marko MARIC, Executive Director Western Europe & Overseas, PODRAVKA Food Processing Industry Inc.
  • Christophe RABATEL, CEO Carrefour Polska
  • Dominique SIGROS, Head of International Desk for Central & Eastern Europe in Austria, CA Group International Business Solutions

Debata poprzedzona będzie krtókim przedstawieniem sytuacji w obszarze rolnospożywczym w regionie dokonanym przez:

  • Dominique SIGROS, Head of International Desk for Central & Eastern Europe in Austria, CA Group International Business Solutions
  • Jakub OLIPRA, Macroeconomic Analysis Department CA Bank Polska

Razem zastanowimy się nad dynamiką zmian w sektorze oraz tym w jaki sposób lokalizacja zakładów przetwórczych wpływać będzie m.in. na:

  • bezpieczeństwo żywności w Europie i dostępność produktów produktów
  • rozwój zrównoważonego rolnictwa
  • stabilność gospodarczą regionu
  • jakość i rozwój produktów certyfikatów

Zapraszamy 17 czerwca, w godz. 9:00 - 10:30 na debatę w języku angielskim, moderowaną przez Adrianę Record, dyrektor generalną Izby Francuskiej w Rumunii.

Ostatnie aktualności CCIFP

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!