Aktualności firm stowarzyszonych • Analizy i badania • Członkowie
Zadbaj o odporność - For Good. Movement
Zadbaj o odporność z Martą Kielak, ekspert For Good. Movement. Połowa września to najlepszy moment, żeby przyjrzeć się swojej odporności,
a w tekście znajdziecie wskazówki jak to zrobić by o nią zadbać i wspierać każdego dnia.
Co jest ważne? Jak się wzmacniać?
W kontekście odporności w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl witamina C. Jednak jest znacznie więcej składników, które wpływają na zwiększoną ochronę m.in. przeciw infekcjom. Jak można zadbać o odporność „od kuchni”? Mam dla Ciebie kilka podpowiedzi żywieniowych.
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na witaminę D. Latem wystawialiśmy większą powierzchnię na słońce. Geograficzne położenie Polski sprawia, że suplementacja witaminą D jest niezbędne w okresie jesienno – zimowym. Wtedy utrudniona jest ekspozycja ciała (np. przedramion i nóg) na słońce i tym samym synteza witaminy D.
W niewielkim stopniu (ok.20 %) możemy dostarczyć jej z pożywieniem (m.in. z ryb, jaj). Jednak już teraz warto sprawdzić poziom witaminy D3 i wprowadzić odpowiednią suplementację. Dla osoby dorosłej prewencyjna dawka to 800 – 2000 IU/dobę. Jeżeli jednak masz dodatkowe problemy zdrowotne, choroby przewlekłe, autoimmunologiczne warto skonsultować się z lekarzem i indywidualnie dobrać dawkę suplementu.
Na odporność ma również wpływ dość ważny składnik mineralny – cynk. Znajdziesz go przede wszystkim w:
- wątróbce,
- jajach,
- pestkach dyni, migdałach,
- gorzkim kakao
- kaszy gryczanej, chlebie żytnim.
Nie należy unikać tłuszczu dla dobrego zdrowia. Trzeba postawić jednak na te najkorzystniejsze: tłuste ryby morskie, które dostarczają kwasów omega-3. Wspomagają one odpowiedź immunologiczną na patogeny, chroniąc tym samym organizm przed infekcjami. Znajdziesz je:
- ryby: halibut, makrela, śledź, łosoś,
- orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia,
- olej lniany, olej rzepakowy.
Nie można zapominać również o tym, że część naszej odporności wywodzi się z jelit. Zdrowie jelit przekłada się na zdrowie całego organizmu. Bakterie jelitowe są odpowiedzialne między innymi za „trenowanie” komórek układu odpornościowego. Dlatego tak ważne jest by zadbać o porządek w jelitach. Tu niezbędny są: kiszonki i błonnik. Codzienna porcja ogórków lub kapusty kiszonej, zakwasu z buraka czy kimchi wspomoże florę bakteryjną. Spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, kaszy gryczanej, warzyw doda kolejną cegiełkę do zdrowia jelit i odporności.
Odporność dba się również domowymi sposobami. Od pokoleń towarzyszą nam m.in.:
- miód (spożywany na surowo),
- czosnek, cebula (dzięki fitoncydom mają działanie bakteriobójcze a związkom siarkowym działanie m.in. przeciwwirusowe),
- sok z aronii (źródło antyoksydantów i witaminy C).
Już teraz warto pomyśleć o systematycznym budowaniu u wspieraniu odporności.
Lepiej zapobiegać niż leczyć