Stanowisko Komitetu Retail CCIFP dotyczące nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

Dnia 13 stycznia 2025 roku Komitet Retail CCIFP skierował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi stanowisko firm członkowskich odnoszące się do projektu nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Dokument zawiera zbiór uwag i propozycji, które mogłyby przyczynić się do efektywniejszego osiągnięcia celów stawianych przez projektodawcę, przy jednoczesnym uwzględnieniu realiów funkcjonowania przedsiębiorstw.

Nasze stanowisko opiera się na analizie projektu oraz konsultacjach z przedstawicielami firm członkowskich reprezentujących branże spożywczą i handlową, którzy w codziennej działalności mierzą się z wyzwaniami związanymi z ograniczaniem marnowania żywności. Jako organizacja promująca zrównoważony rozwój oraz działania na rzecz ochrony środowiska, CCIFP dostrzega znaczenie legislacji wspierającej racjonalne gospodarowanie zasobami żywnościowymi. Przedstawione przez nas rekomendacje odzwierciedlają realne potrzeby i oczekiwania firm oraz stanowią wyraz zaangażowania CCIFP w budowanie zrównoważonych rozwiązań wspierających ochronę zasobów żywnościowych w Polsce.

Dziękujemy za nadzór prawny nad procesem wypracowania stanowiska mec. Joannie Affre, współprzewodniczącej Komitetu Retail CCIFP oraz mec. Wojciechowi Wydmańskiemu z kancelarii Affre i Wspólnicy.

Dziękujemy także wszystkim firmom członkowskim za zaangażowanie i aktywne uczestnictwo w procesie konsultacji. 

Kontakt: Justyna Rogalińska-Smolak, e-mail: justyna.smolak(@)ccifp.pl

STANOWISKO CCIFP DOT. NOWELIZACJI USTAWY PRZECIWDZIAŁĄJĄCEJ MARNOWANIU ŻYWNOŚCI

Do pobrania

Download CCIFP_Stanowisko_ws._nowelizacji_ustawy_dot._marnowania_zywnosci_13.01.2025.pdf  (PDF • 234 KB)
Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!