Prace nad stanowiskiem dotyczącym nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
W dniu 21 listopada firmy członkowskie CCIFP z sektora retail spotkały się, by dyskutować o nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Projekt nowelizacji Ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. opublikowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi niesie za sobą szereg istotnych zmian, w tym podwyższenie opłat produktowych, wprowadzenie nowych obowiązków ewidencyjnych i zmianę definicji niemarnowania żywności, co ma istotny wpływ na podmioty ujęte ustawą.
Zmiany, które wiążą się z nowymi obowiązkami nałożonymi na firmy z branży spożywczej i handlowej, stanowią dla nas impuls do otwarcia dyskusji na temat najlepszych praktyk w zakresie ograniczania strat żywności, jak również do wypracowania wspólnego stanowiska CCIFP.
Podczas spotkania moderowanego przez ekspertów z kancelarii Affre i Wspólnicy: mec. Joannę Affre, adwokata, wspólniczkę zarządzającą i współprzewodniczącą Komitetu Retail CCIFP oraz mec. Wojciecha Wydmańskiego, omówiliśmy konsekwencje zmian prawnych dla przedsiębiorstw oraz zidentyfikowaliśmy kluczowe wyzwania, które zostaną zawarte w stanowisku.