Podsumowanie kwietniowego Komitetu AgroBusiness
Artykuł dostępny wyłącznie dla członkówPodczas Komitetu AgroBusiness z dnia 15 kwietnia 2021 r. poruszyliśmy 5 obszarów:
- Rolnictwo i zmiany klimatu: wzajemne oddziaływanie
- Zrównoważone rolnictwo - co należy zrobić
- Środowisko regulacyjne
- Wspólna polityka rolna, Farm to Fork
- Oczekiwania klientów wobec żywności
Przykłady działań i strategii pro-klimatycznych
Rozmawialiśmy o zielonej transformacji rolnictwa – największym wyzwaniu, przed którym stoi branża spożywcza. Prezentację prowadził Michał Siwek, Dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food&Agri w BNP Paribas Bank Polska. Dyskutowaliśmy o tym, jak rolnictwo wpływa na zmiany klimatu oraz jak zmiany klimatu będą oddziaływać na produkcję żywności w przyszłości.
Produkcja, przetwórstwo i handel żywnością odpowiadają za ok. ¼ globalnej emisji gazów cieplarnianych i 70% światowego zużycia wody. Mimo...
Pełna treść artykułu dostępna jedynie dla przedstawicieli firm stowarzyszonych CCIFP.
Zaloguj się by kontynuować lekturę.