Podsumowanie wydarzeń • Izba
Jubileuszowa Gala CCIFP – relacja z wydarzenia
Ponad 500 gości bawiło się na uroczystej Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, która odbyła się w piątek 2.02.2024 w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Tematem przewodnim były innowacje i przyszłość, a kolację przygotowali dwaj mistrzowie kuchni Pascal Barbot (dwie gwiazdki Michelin) oraz Paweł Kałuski.
Gala CCIFP jest jednym z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń wśród polsko-francuskiej społeczności biznesowej. Nie inaczej było i tym razem, gdyż bilety i zaproszenia na to wydarzenie skończyły się na trzy tygodnie przed eventem. Tegoroczna Gala była okazją do podsumowania mijających 30 lat, ale również podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym przez ten czas w rozwój naszej organizacji. Mieliśmy okazję gościć byłych Prezesów CCIFP, Dyrektorów Generalnych, ale również byłego Premiera, ministrów, przedstawicieli mediów i polsko-francuskiego biznesu. Spotkanie rozpoczęła krótka animacja >>> podsumowująca 30 lat działań CCIFP. Następnie zgromadzonych gości przywitał Tareck Ouaibi, Prezes Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, który podziękował za dotychczasowe zaangażowanie w rozwój CCIFP i zapowiedział kolejne aktywności. Szczególną rolę w najbliższych miesiącach odegra temat innowacyjności, który jest jednym z najważniejszych obszarów wspólnego polsko-francuskiego partnerstwa. Po nim głos zabrał Pan Etienne de Poncins, Ambasador Francji w Polsce, który pogratulował dotychczasowej aktywności Izbie i również zwrócił uwagę na temat innowacji, jako wiodący w relacjach polsko-francuskich. Francja jest bowiem krajem, który tworzy najwięcej start-upów i przeprowadza największe zbiórki na fundusze w Europie.
Nowoczesne techniki multimedialne były motywem wszystkich spektakli, które tego wieczoru odbyły się na scenie w hotelu Sofitel. Nie zabrakło tańca nowoczesnego, hologramów, świateł i animacji.
Gala była również połączeniem polskiej i francuskiej tradycji kulinarnej. Zespołem 30 kucharzy i 90 kelnerów zarządzali Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji l’Astrance oraz Paweł Kałuski, szef kuchni La Brasserie Moderne. Goście mogli skosztować oryginalnego pomidorowego consommée ze smardzami i czarną soczewicą, następnie podana została perliczka z truflą, purée z kasztanów, wędzony bób w sosie z czerwonego wina i Armaniaku. Na koniec na stołach pojawił się karmelizowany antar patagoński w towarzystwie młodych porów gotowanych w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym.
Oficjalną część wieczoru zakończył urodzinowy toast oraz tort, który uroczyście pokroili Tareck Ouaibi, Etienne de Poncins, Juan Antonio Alvarez Ossorio, Prezes Michelin w Polsce oraz Joanna Jaroch-Pszeniczna, która wraz Julienem Hallier i Walidem Barsali z La French Tech prowadzili Galę. Nie zabrakło również pamiątkowego zdjęcia z obecnymi na wydarzeniu byłymi Prezesami i Dyrektorami Generalnymi CCIFP. Po kolacji i części oficjalnej zabawa przeniosła się na parkiet i do barów Wyborowa Pernod Ricard, gdzie goście mogli kosztować wybornych koktajli, a w lobby raczyć się francuskimi serami zaoferowanymi przez Eurial Polska. W hotelowym foyer okazale prezentował się najnowszy model Renault Espace, który wyposażony był oczywiście w opony Michelin.
Dziękujemy wszystkim za wspaniały wieczór i zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
OBEJRZYJ FILMIK Z GALI CCIFP 2024 - FUTURE >>>