Zobacz także  •  Członkowie

Czy to koniec procesów restrukturyzacyjnych w przetwórstwie?

Zgodnie z opublikowanymi dziś danymi GUS, dynamika zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw nie zmieniła się w lutym w porównaniu do stycznia i wyniosła 0,9% r/r, kształtując się zgodnie z oczekiwaniami rynku równymi naszej prognozie. W ujęciu miesięcznym zatrudnienie zmniejszyło się w lutym o 3,5 tys. osób. Obserwowany w ostatnich miesiącach spadek zatrudnienia w pewnym stopniu można tłumaczyć zmniejszającym się zasobem siły roboczej ze względu na osiąganie wieku emerytalnego przez roczniki z wyżu demograficznego. W ujęciu sektorowym najsilniejszy wzrost zatrudnienia pomiędzy styczniem a lutym odnotowano w kategoriach „zakwaterowanie i gastronomia” (+0,9 tys. osób), „przetwórstwo” (+0,8 tys. osób) oraz „dostawa wody, gospodarowanie ściekami i odpadami” (+0,7 tys. osób), podczas gdy największy spadek odnotowano w kategorii „administrowanie i działalność wspierająca” (-3,1 tys. osób). W tym kontekście na uwagę zasługuje wzrost zatrudnienia w przetwórstwie, który w naszej ocenie można łączyć z odnotowaną w ostatnim czasie poprawą koniunktury w tym sektorze (por. MAKROmapa z 03.03.2025).

Credit Agricole Bank Polska S.A. ul. Legnicka 48 bud. C-D 54-202 Wrocław www.credit-agricole.pl

Niniejszy materiał został sporządzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale mają charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.

 

Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail: jakub.borowski@credit-agricole.pl

 

Frederic LUSTIG Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Corporate Clients Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 434 30 82 e-mail: flustig(@)credit-agricole.pl

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!