AKTUALNOŚCI


  • Skontaktuj się z nami

    Mariusz Kielich

    Kierownik ds. komunikacji i PR

    tel.: +48 (22) 690 68 95

    mariusz.kielich@ccifp.pl

     

     

    Kontakt

     

Promocja gastronomii francuskiej 4 edycja wydarzenia „Goût de France/Good France”

2018/02/15 CCIFP poleca 

W 1912 roku, Auguste Escoffier zapoczątkował «kolację Epikura» - to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Francja pragnie kontynuować tę wspaniałą tradycję organizując już po raz czwarty, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego Szefa kuchni – Alaina Ducasse’a, wydarzenie „Good France” - „Smak Francji” skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów, aby serwować tego samego dnia kolację inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.

Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, czyli 21 marca 2018 r., szefowie kuchni z całego świata zaproponują własną interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełnią jej smaku.

W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 roku wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. W 2017 ich liczba wzrosła do 159 restauracji w 14 województwach.

W skali światowej w 2017 roku, w Goût de France / Good France wzięło udział 2100 restauracji, jak również 156 francuskich ambasad i konsulatów ze 149 krajów

Warunkiem uczestnictwa w projekcie Good France jest przygotowanie menu we francuskim stylu złożone z: apéritif + przekąski, przystawki, jednego lub 2 dań, wyboru serów oraz deseru, któremu towarzyszyć powinno francuskie wino lub szampan.

Tegorocznymi partnerami tego wydarzenia są:

 

Wszystkie szczegóły znajdą Państwo na stronie: http://www.goodfrance.com (po francusku)

i http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france (po angielsku).