AKTUALNOŚCI


  • Skontaktuj się z nami

    Mariusz Kielich

    Kierownik ds. komunikacji i PR

    tel.: +48 (22) 690 68 95

    mariusz.kielich@ccifp.pl

     

     

    Kontakt

     

Mistrzowska kolacja na Gali CCIFP 2017 – zdjęcia

2017/02/06 Aktualności CCIFP 

W piątek 3 lutego ponad 500 gości bawiło się na dorocznej Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Wyśmienitą kolację przygotowali trzej mistrzowie kuchni: Pierre Gagnaire, jeden z najlepszych kucharzy świata (3 gwiazdki Michelin), Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses (1 gwiazdka Michelin), Maciej Majewski, szef kuchni restauracji La Brasserie Moderne. Partnerem diamentowym wieczoru była firma Auchan Retail Polska.

Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była Auchan Retail Polska, a partnerem złotym firma Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.

Galę 2017 otworzył, zgodnie z tradycją, Prezes Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, Maciej Witucki, który korzystając z okazji podziękował zgromadzonym gościom za wspólne działania na rzecz umacniania polsko-francuskiego partnerstwa. Zaznaczył przy tym, że jest to jego ostatnia Gala w roli Prezesa Izby. W kwietniu bowiem wygasa jego mandat, a Rada wybierze nowy skład Zarządu CCIFP.

W kolejnej części wieczoru odbyła się rozmowa z trzema szefami kuchni, których zaprosiła na scenę Monika Constant, Dyrektor Generalna Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Szefowie opowiadali o swoich największych inspiracjach, a także o tym, co przygotowali na ten wyjątkowy wieczór Gali. Ideą, która przyświecała wszystkim trzem mistrzom było umiejętne, oryginalne i smaczne połączenie dwóch tradycji – polskiej i francuskiej kuchni.

Tuż po rozmowie podano wyśmienitą kolację. Pomiędzy kolejnymi serwowanymi daniami odbywały się krótkie pokazy artystyczne. Całość wieczoru uwieńczona została zabawą taneczną przy największych francuskich przebojach.

MENU GALI 2017 „Les Grands Chefs – Mistrzowie Kuchni”

♦♦♦

PRZYSTAWKI

Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski,

wędzony policzek wieprzowy, gnocchi

WYBRANE WINA

Pouilly Fuisse « Les belles Dames », 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France

Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,

kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret

WYBRANE WINA

Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France

ANTRAKT

Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy

WYBRANE WINA

Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France

DANIE GŁÓWNE

Brandade i lekko solony filet z dorsza,

sałatka z chrupiącej kapusty z ziarnami gorczycy

WYBRANE WINA

Saint-Aubin 1er Cru „Les Champlots”, 2014,

Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France

DESER

Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…

WYBRANE WINA

Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s

♦♦♦

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser – tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.

Dziękujemy wszystkim gościom i partnerom wieczoru.

Partner diamentowy:

Partner złoty:

 

Partner specjalny:

Partnerzy:

Partnerzy medialni:

 

 

A-2889